Museum De Pelgrim headerafbeelding

Buutacademie

Sinds april 2021 is het carnaval van Noordoost Twente officieel ingeschreven in het register van het immaterieel erfgoed van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Het verkrijgen van de status van immaterieel erfgoed voor het carnaval is een belangrijke mijlpaal voor Noordoost Twente.

Een belangrijk onderdeel van deze status is dat het erfgoed geborgd wordt voor de toekomst. De verschillende tradities die horen bij het carnaval van Noordoost Twente, waaronder het Buutreden, zijn daar een belangrijk onderdeel van. Vanuit de betrokken carnavalsverenigingen komt al langer het signaal dat de traditie van het Buutreden onder druk staat. De aanwas van nieuwe deelnemers in de streek is wisselend en ook de kwaliteit van de buut wisselt sterk. Om de buut als traditie te kunnen behouden, zetten we daarom gezamenlijk in op de Buutacademie.

Over de Buutacademie

De Buutacademie laat mensen kennismaken met de traditie van de buut, maar geeft de deelnemers ook de vrijheid om te ontdekken welke vorm het beste bij hen zelf past. Voor het eerste jaar is een individueel traject uitgezet waar 6 deelnemers aan mee kunnen doen. Dit traject bestaat uit 4 bijeenkomsten tussen juni 2024 en januari 2025 en zal begeleid worden door Thijs Kemperink. Thijs is Tukker, cabaretier en is zeker geen onbekende in de carnavalswereld. Al jaren schrijft hij buuts en begeleidt hij jonge mensen tijdens de gala’s in Albergen. Thijs zal de deelnemers helpen om in 4 bijeenkomsten een mooie act te maken en uit te voeren. Het ultieme doel? Op een van de galapodia van Twente staan!

Mocht je zo’n uitgebreid traject niet zien zitten, maar je wil wel op sommige punten wat extra leren? Dan kan dat ook nog! Gedurende het komende jaar zullen er 5 workshops plaatsvinden waar iedereen zich voor kan aanmelden!

Wie kan er meedoen?

Wie kan er meedoen aan de Buutacademie? In Noordoost Twente is een enorme schat aan potentiële buutreedners. De Buutacademie staat open voor aanmeldingen van iedereen. Ervaring met theater of een andere vorm van op het podium staan is geen vereiste. Wat vragen we wel?

  1. Een deelnemer is 14 jaar of ouder;
  2. Een deelnemer is woonachtig in Twente
  3. Een deelnemer wil mensen laten lachen;
  4. Een deelnemer is bereid om tijd vrij te maken om deel te nemen aan het gehele traject;
  5. Een deelnemer heeft de ambitie om als buutreedner op een gala te staan of wil deze mogelijkheid in het traject verder onderzoeken;
  6. Een deelnemer heeft affiniteit met het carnaval als belangrijke traditie in Noordoost Twente.

Aanmelden voor de Buutacademie

Om je aan te melden voor de Buutacademie vragen we je om een video in te sturen van maximaal 1,5 minuut. In deze video stel je jezelf voor, vertel je iets over je ervaring en laat je ons weten wat je motivatie is om deel te nemen aan te Buutacademie. De video kun je insturen via de knop onderaan deze pagina. 

Je kunt je aanmelden t/m dinsdag 7 mei. Uiterlijk twee weken na de sluitingsdatum worden de geselecteerden bekend gemaakt.

Het Traject

Net voor de zomer start er voor 6 uitverkorenen een individueel traject om buutreedner te worden of om jezelf te verbeteren. In dit traject dompel je je van juni t/m januari onder in de buut. Je wordt begeleid door Thijs Kemperink die in 4 bijeenkomsten met deze groep aan het werk gaat. Er wordt goed geluisterd naar wat jij wilt en natuurlijk wat je goed kunt. Een echte buut uit de ton of juist een andere soort act, meer richting stand-up comedy? Kun je Twents? Fantastisch! Zo niet, geen enkel probleem!

In dit traject ga jij jezelf ontdekken, op onderzoek uit, wat past bij mij en hoe kom ik het beste uit de verf? Jij gaat op zoek naar jouw unieke zelf!

Bijeenkomst 1: Wie, wat en waarom?

Tijdens de eerste bijeenkomst neemt Thijs je mee in de wereld van de lach op het toneel. Wat doet hij in het dagelijks leven en waarom doet hij dat zo? Samen ga je onderzoeken wie je bent en waar je naartoe zou willen groeien in dit traject. Wat is je doel en wat wil je bereiken? Thijs vertelt hoe je komt tot je buut. Wat ervoor nodig is en wat te doen als je eenmaal een idee hebt en aan de slag wilt gaan.

Bijeenkomst 2: De kern van je buut

In de tweede bijeenkomst ga je verder in op het materiaal. Hoe kom je tot het verhaal wat je wilt vertellen en welke keuzes maak je en waarom? Denk bijvoorbeeld in het begin niet meteen aan kleding en decor. Of aan de setting. Want dan beperk je jezelf meteen qua vrijheid in materiaal. Ook gaat Thijs deze avond verder in op het bedenken van grappen. Bij buuts zijn buutreedners vaak geneigd om moppen te gebruiken. Dat mag ook zeker wel, maar hoe mooi is het niet dat je zelf een grap kunt bedenken. Welke technieken zijn er en welke passen het beste bij jou?

We gaan deze avond ook verder in op jouw type en onderwerp van de buut. De act krijgt vorm en na vanavond ga je je act ook verder uitwerken.

Bijeenkomst 3: Timing is het toverwoord

Deze bijeenkomst staat in het teken van je act oefenen en finetunen. Thijs leert je deze avond hoe je dit zelf kunt doen maar legt ook het belang uit van een goede regisseur. Je werkt deze avond aan de toon van je stuk en het allerbelangrijkste: de timing. Als deze bijeenkomst erop zit, kun je hard gaan oefenen!

Bijeenkomst 4: Showtime

Wat op de laatste bijeenkomst zul jij je stuk laten zien in een lokaal theater. Aan je eigen vrienden en familie. Een zaal vol mensen kan dan genieten van jullie zelfgemaakte buuts. Spannend, maar oh zo leuk!

Gedurende de hele periode krijg je ook een coach die je mee zal nemen in de carnavalswereld. Deze coach neemt je mee naar gala’s, brengt je in contact met verenigingen en andere buutreedners, en zal je met raad en daad terzijde staan. Dit zijn allemaal mensen die hun sporen in de carnavals/theater/gala wereld hebben verdiend zoals o.a. Jan Riesewijk en Annet Meijerink.

Carnaval+1.jpg

Wat vragen we van jou?

Dit traject word je gratis aangeboden door Museum de Pelgrim in Oldenzaal in samenwerking met de carnavalsverenigingen in Noordoost Twente. Wij vinden het belangrijk dat de traditie van de buut blijft bestaan en de galapodia nog jaren bezet worden door lokale buutredeners.

Wat we van jou vragen is je volledige inzet om dit traject te volgen in tijd en energie. Je bent aanwezig bij alle bijeenkomsten van het traject en zet je in om te komen tot een volledige act.  Natuurlijk kan jij niet beloven dat jij de nieuwe ster van Twente word maar de wil om dat te worden moet erin zitten. Mocht er een prachtige buut uitkomen regelen wij graag de podia waarop jij kan stralen.

Losse workshops

Naast het traject waar 6 mensen aan deel zullen nemen zullen er ook losse workshops worden gegeven door professionals uit Twente. Per workshop kunnen er 12 mensen deelnemen. Meer informatie over de workshops en hoe je je kunt aanmelden vind je hier binnenkort.

  1. 'Creëer je eigen type' 
  2. 'Stemgebruik en podiumpresentatie' 
  3. 'Lied in je Buut' 
  4. 'Regisseren, hoe doe je dat?'

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem contact op Daniëlla van der Stelt, projectleider van de Buutacademie via [email protected] of 06 - 51 07 54 41

Kom je verwonderen in de Pelgrim!

Wat anderen zeggen

Wat is geloof voor jou?

Geloven is niet zeker weten.

Anoniem

Waar geloof jij in?

Ik geloof in de kracht van positief denken.

Anoniem