Museum De Pelgrim headerafbeelding

De Pelgrim

Wie ben je? Waar kom je vandaan? En waar ga je heen? Iedereen gaat zijn eigen weg door het leven. Soms komen we elkaar tegen, lopen we een eindje samen op totdat de wegen zich weer scheiden. Vaste momenten en tradities geven vorm aan de dagen, weken en jaren. Dat lijkt heel normaal, maar is eigenlijk heel bijzonder.

Verwondering

De mens laat zich graag verwonderen. Al eeuwen lang worden onverklaarbare zaken toegewezen aan goden, heiligen of een andere hogere macht. Maar ook nu er voor alles wel een verklaring is zijn we nog steeds op zoek naar verwondering. Gelukkig zijn de wonderen de wereld nog niet uit. Er zijn altijd bijzondere mensen die dingen doen die onwerkelijk lijken. Al lopen we misschien niet over water, de verhalen blijven en worden steeds weer doorverteld. Welk verhaal blijft jou bij?

Net als de pelgrims gaan we op reis om bijzondere plekken en ervaringen te ontdekken. Rituelen helpen ons om de ervaringen te versterken. Want of het nu bidden, een zweethut of een handpalmlezing is; we blijven op zoek naar inzichten en bevestiging van het gevoel dat er ‘meer’ moet zijn. De Griekse filosoof Plato wist het mooi te verwoorden’: ‘De mens is altijd op zoek naar het licht’.

Viering

Tussen de dag dat je wordt geboren en de dag dat je sterft staat het leven bol van de bijzondere momenten. Binnen het katholieke geloof is er een duidelijk ritme vastgelegd waar doop, communie, vormsel en trouwen onderdeel van uitmaken. Voor iedere feestdag is er een beschermheilige die symbool staat, er is er voor elke dag van het jaar wel één. Maar ook dorpen, families of vriendengroepen hebben hun eigen manier om dingen te vieren. Welke ritueel ben jij zelf gestart?

De ultieme viering van het leven is natuurlijk het carnaval. Met de wortels in de katholieke traditie is dit inmiddels hét volksfeest bij uitstek. Ook hier bepalen rituelen het ritme van het carnavalsseizoen. Heb je ooit gehoord van Slöttelzaterdag, Rosenmontag of de bok verbranden? Het carnaval in Noordoost Twente is inmiddels zelfs opgenomen in het register van nationaal immaterieel erfgoed. Een traditie die het behouden en overdragen waard is.

Identiteit

Wie ben je? 50 jaar geleden bepaalde je geloof bij welke groep je hoorde. Maar ook naar welke school, vereniging of politieke partij je hoorde te gaan. Waarbij er ook tijden zijn geweest waarbij je je als groep letterlijk schuil moest houden. Ook al lijkt deze manier van leven iets uit het verleden, ook in deze tijd horen we nog graag ergens bij. We blijven schapen, maar kiezen nu anders onze kudde. En die zijn tegenwoordig kleurrijker dan ooit!

Soms kiezen we er juist voor om iets dicht bij onszelf te houden. Een rozenkrans zorgt voor een moment waarin je je even terug kan trekken, een ritueel voor jou alleen. Ook door iets zelf te maken kan je op jouw manier vorm geven aan dat waar je in gelooft. Ieder voorwerp is uniek en heeft een eigen verhaal, net als de makers. Hoe laat jij zien waar je voor staat?

  • Een museum waar iedereen zich thuis voelt - geloof of geen geloof, oud of jong, Oldenzaler of geen Oldenzaler
  • Ontdek het verhaal van Oldenzaal
  • Leer tradities en rituelen kennen
museum

Kom je verwonderen in de Pelgrim!

Wat anderen zeggen

Wat is geloof voor jou?

Geloven is niet zeker weten.

Anoniem

Waar geloof jij in?

Ik geloof in de kracht van positief denken.

Anoniem