Museum De Pelgrim headerafbeelding

Buutacademie

Sinds april 2021 is het carnaval van Noordoost Twente officieel ingeschreven in het register van het immaterieel erfgoed van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland. Het verkrijgen van de status van immaterieel erfgoed voor het carnaval is een belangrijke mijlpaal voor Noordoost Twente.

Een belangrijk onderdeel van deze status is dat het erfgoed geborgd wordt voor de toekomst. De verschillende tradities die horen bij het carnaval van Noordoost Twente, waaronder het Buutreden, zijn daar een belangrijk onderdeel van. Vanuit de betrokken carnavalsverenigingen komt al langer het signaal dat de traditie van het Buutreden onder druk staat. De aanwas van nieuwe deelnemers in de streek is wisselend en ook de kwaliteit van de buut wisselt sterk. Om de buut als traditie te kunnen behouden, zetten we daarom gezamenlijk in op de Buutacademie.

Over de Buutacademie

De Buutacademie laat mensen kennismaken met de traditie van de buut, maar geeft de deelnemers ook de vrijheid om te ontdekken welke vorm het beste bij hen zelf past. Voor het eerste jaar is een individueel traject uitgezet waar 6 deelnemers aan mee kunnen doen. Dit traject bestaat uit 4 bijeenkomsten tussen juni 2024 en januari 2025 en zal begeleid worden door Thijs Kemperink. Thijs is Tukker, cabaretier en is zeker geen onbekende in de carnavalswereld. Al jaren schrijft hij buuts en begeleidt hij jonge mensen tijdens de gala’s in Albergen. Thijs zal de deelnemers helpen om in 4 bijeenkomsten een mooie act te maken en uit te voeren. Het ultieme doel? Op een van de galapodia van Twente staan!

Het Traject

Net voor de zomer start er voor 6 uitverkorenen een individueel traject om buutreedner te worden of om jezelf te verbeteren. In dit traject dompelen ze zich van juni t/m januari onder in de buut. Ze worden begeleid door Thijs Kemperink die in 4 bijeenkomsten met deze groep aan het werk gaat en krijgen daarnaast een coach aangewezen. Voor dit jaar kun je je niet meer aanmelden, de 6 kandidaten krijgen vandaag bericht. 

Losse workshops

Naast het traject waar 6 mensen aan deel zullen nemen zullen er ook losse workshops worden gegeven door professionals uit Twente. Deze workshops zijn voor iedereen toegankelijk en gratis. Per workshop kunnen er tussen de 8 en 15 mensen deelnemen.

Datum / Tijd Workshop Docent Locatie Bijzonderheden
25 sept / 19:30 - 22:30 Buutreedners met ervaring Thijs Kemperink Partycentrum Morshuis, Albergen Voor ervaren Buutreedners, (VOL)
29 sept / 13:30 Creëer je eigen typetje Debora ter Horst NTB 15 plekken (VOL)
16 okt / 19:00 Stemgebruik en podiumpresentatie Debby Mureau Spinnerij Oosterveld, Rigtersbleek-Zandvoort 10, Enschede. Ruimte 2.09 15 plekken (VOL)
30 nov / 15:00 Lied in je Buut Geert Christenhusz Kulturhus Denekamp 15 plekken (4 plekken beschikbaar)
13 nov / 19:30 Regisseren, hoe doe je dat? Thijs Kemperink Partycentrum Morshuis, Albergen voor (toekomstige) regisseurs (VOL)

Vragen?

Heb je nog vragen? Neem contact op Daniëlla van der Stelt, projectleider van de Buutacademie via [email protected] of 06 - 51 07 54 41

Kom je verwonderen in de Pelgrim!

Wat anderen zeggen

Wat is geloof voor jou?

Geloven is niet zeker weten.

Anoniem

Waar geloof jij in?

Ik geloof in de kracht van positief denken.

Anoniem